Als je in een braadpan gaat koken, moet je er natuurlijk een hebben. Dit alleen al kan een intimiderend voorstel zijn. Laat je er niet door overweldigen. Eigenlijk kun je in elke Dutch Oven koken. Lees verder en u doet een slimmere eerste aankoop.

Ik kreeg een tijdje geleden een bericht op mijn Facebook-fanpagina van iemand die een vraag stelde die ik vaak krijg: “Hoe koop ik een Dutch Oven? Hoe weet ik waar ik op moet letten? Hoe koop ik er een die het beste is voor mij.” Er is veel “Dat hangt af van wat u zoekt” in het antwoord, dus laten we het opsplitsen. Ik neem trouwens aan dat degenen die dit hoofdstuk lezen waarschijnlijk hun eerste Dutch Oven kopen. Als je er al een of twee hebt en je wilt er nog een kopen, zoek je nog steeds naar dezelfde basisdingen, maar zijn je redenen om te kopen anders en krijg je mogelijk een ander resultaat .

Er zijn vier basisvariabelen waarmee u rekening moet houden wanneer u besluit welk type u wilt kopen: het type, de maat, het materiaal en de kwaliteit.

Het type

Je hebt hier twee basisopties: “Camp” Nederlandse ovens of “Stove” Nederlandse ovens. Welke je kiest hangt af van wat je ermee gaat doen.

Een “camp” Nederlandse oven is in de eerste plaats ontworpen om buiten te koken met houtskool of houtskoolbriketten. Het heeft een lip rond de omtrek van het deksel die de kolen op het deksel houdt en voorkomt dat as in het voedsel valt als je het optilt. Het heeft ook poten aan de onderkant die de braadpan omhoog tillen boven alle kolen die je eronder wilt zetten.

Een “fornuis” braadpan is in de eerste plaats ontworpen voor gebruik binnenshuis, in een conventionele oven of op uw kookplaat. Het zal niet de poten hebben, omdat je het in je oven plaatst of direct op de brander van je fornuis rust. Het heeft geen lipje rond het deksel omdat er geen kolen op kunnen. Sommige hiervan zullen zelfs worden bedekt met gekleurd email.

Het is WEL mogelijk om een camp dutch oven binnenshuis te gebruiken, maar het is niet zo handig. Het is mogelijk om een stove dutch oven buitenshuis te gebruiken, maar het is lastig.

De grootte

Nederlandse ovens worden voornamelijk gemeten op diameter en soms op litercapaciteit. Gangbare maten zijn 10″ en 12″. Je kunt ze zo klein als 5 “of zo groot als 22” kopen (wat veel moeite kost om op te tillen, zelfs zonder voedsel erin). Welke je uiteindelijk koopt, hangt grotendeels af van voor wie je gaat koken. Als je voor jezelf kookt of een klein gezin hebt, wil je niet zo’n groot gezin. Als je een grotere familie hebt, of als je denkt dat je voor een groep vrienden gaat koken, dan wil je een grotere.

Als dit je eerste oven is en je gewoon een beetje wilt experimenteren, zou ik een ondiepe oven van 30 cm aanbevelen. Deze zal een gezin van vier personen kunnen voeden met wat restjes, en kan gemakkelijk koken voor een bijeenkomst van maar liefst 8, afhankelijk van wat je kookt. Brood, stoofschotels, chilis, desserts en zelfs kleine braadstukken kunnen gemakkelijk worden gemaakt in een 30 cm grote Nederlandse oven.

Grotere en kleinere ovens komen goed van pas in meer gespecialiseerde situaties. Ik gebruik bijvoorbeeld mijn 14-inch ovens om kalkoenen en grotere vleesspecialiteiten te koken. Mijn 8-inch Nederlandse oven gebruik ik voor rijst of sauzen.

Het materiaal

Er zijn twee basismaterialen die worden gebruikt om Nederlandse ovens te maken: gietijzer en aluminium. Aan beide zitten voor- en nadelen. Hoewel al mijn Nederlandse ovens van gietijzer zijn, heb ik chef-koks gezien die bij elk zweren.

Gietijzer is waarschijnlijk het populairst. Het is de historische keuze. Hij verwarmt heel gelijkmatig (zij het langzaam) en houdt de warmte heel goed vast, zodat je eten erin warm blijft, zelfs als het “klaar” is met koken. Het kan ook veel warmte opnemen zonder schade. Helaas is hij ook erg zwaar, en hoe groter de oven, hoe zwaarder. Gietijzer moet worden gekruid om effectief te kunnen worden gebruikt, maar bij regelmatig gebruik wordt dat kruidenpatina steeds beter en wordt het antiaanbaklaag. Gietijzer gaat ook eeuwig mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *